01/3006-846

V branju je znanje

               Jean Marie Forget : Starševski poklic – Poti adolescencePOTI-ADOLESCENCE-----JEAN-MARIE-FORGET

Še včeraj je bila moja hčerka tako ljubka, danes a jo vidiš le še v brezobličnih kavbojkah!« »Naš sin kljubuje vsemu: skupnim obrokom, izbiri šole … Zasmehuje naše vrednote in nikoli ne konča svojih projektov.« »Ne ve, kaj hoče …

Kateri starši niso zaskrbljeni in se ne počutijo včasih nemočne, če ne celo zagrenjene, ko se spoprijemajo z izzivi adolescence? Puberteta je gospodovalna življenjska sila, ki v telo vnese nemir, pomeni slovo od blagoslova otroštva in graditev novih odnosov z drugimi. Konec otroštva se kaže na več načinov: stalni spori, kritiziranje, kršitve, če ne celo apatija ali depresija.

Adolescenca je čas prehoda, ki preseneti oboje, tiste, ki jo izkusijo, in njihove starše, vzgojitelje in celotno družbo. Kakšna je vloga staršev? Naj počakajo, da adolescenca mine? Naj bodo prijatelji svojim otrokom ali naj se trdno oprimejo starševske vloge? Je treba adolescenta zavarovati in njegove morebitne spodrsljaje prikriti? Kako mu dopustiti, da sprejme odgovornost, čeprav so tveganja neizogibna?

 

Moj otrok se drogira              W. Harm et al: Moj otrok se drogira!

Kateri starši niso zaskrbljeni in se ne počutijo včasih nemočne, če ne celo zagrenjene, ko se spoprijemajo z izzivi adolescence?

Puberteta je gospodovalna življenjska sila, ki v telo vnese nemir, pomeni slovo od blagoslova otroštva in graditev novih odnosov z drugimi. Konec otroštva se kaže na več načinov: stalni spori, kritiziranje, kršitve, če ne celo apatija ali depresija. Adolescenca je čas prehoda, ki preseneti oboje, tiste, ki jo izkusijo, in njihove starše, vzgojitelje in celotno družbo. Kakšna je vloga staršev? Naj počakajo, da adolescenca mine? Naj bodo prijatelji svojim otrokom ali naj se trdno oprimejo starševske vloge? Je treba adolescenta zavarovati in njegove morebitne spodrsljaje prikriti? Kako mu dopustiti, da sprejme odgovornost, čeprav so tveganja neizogibna?

Vsebuje podatke o drogah in njihovih učinkih na človeka ter pomaga pri boljšem razumevanju razlogov njihovega uživanja. Starše seznanja z možnostmi zdravljenja zasvojenosti, ponuja pa jim tudi pravne nasvete.

 

knjiga-z_otrokom_lahko sodelujete        Elizabeth Pantley: Z otrokom lahko sodelujete

Bi radi izvedeli, kako pripraviti otroka – tako najmlajšega kot najstnika – do tega, da bo z veseljem sodeloval z vami? Ste naveličani vsakodnevnih bitk, vpitja, sitnarjenja in moledovanja? Si želite narediti red z znanjem in avtoriteto? Bi se hkrati radi naučili, kako povečati otrokovo samospoštovanje, pri čemer se boste v svoji koži bolje počutili tudi vi sami in ob tem morda celo izboljšali svoj zakon? V knjigi je veliko konkretnih predlogov za vsako družino – predvsem veliko praktičnega in domiselnega za popestritev družinskega življenja. Če boste sledili načinu vzgoje, opisanem v knjigi, boste lahko vzgojili zadovoljne in samozavestne otroke, ki bodo vedeli, kaj je samodisciplina – in ob tem uživali!

V knjigi lahko preberete:

  • kakšen je vaš slog vzgajanja,
  • napotke za uspešno vzgojo,
  • kako obvladati jezo,
  • kako boste bolje skrbeli za druge, če boste ob tem poskrbeli tudi zase,
  • odgovore na konkretna vprašanja o vzgoji.

Naša najpomembnejša naloga ni osrečiti otroke, ampak jih pripraviti za življenje.

 

 

Juul Kompetentni otrok            Jesper Juul: Kompetentni otrok (Didakta, 2008)

 

 

ZA DRUŽINE Z NAJSTNIKI

Izvorna spletna stran: http://www.familylab.si/

Otroci Naslovka qurbe                      Barbara Coloroso: Otroci so tega vredni

Avtorica je prepričana, da je starševstvo najlepši, a tudi najzahtevnejši “poklic”. Če želimo, da se bodo otroci razvili v zdrave, odgovorne in samostojne odrasle jim moramo privzgojiti predvsem notranjo disciplino. Le tako bodo vedeli, kaj je prav in kaj narobe, do drugih in do sebe pa bodo spoštljivi. Knjiga je polna zelo praktičnih nasvetov, kako otroku privzgojiti notranjo disciplino. Poleg zabavnih anekdot vsebuje veliko namigov, od tega, kako se spopasti z otrokovimi izbruhi jeze, do tega, kako spodbuditi izražanje njegove enkratne osebnosti na kar najbolj ustvarjalen način.